Γενικές οδηγίες για την Λιτανεία της Εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Βάσει του προγράμματος των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για τον εορτασμό της Εορτής του Πολιούχου της πόλης μας Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέα, τελείται στις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους και ώρα 11.00 π.μ. Ιερά Λιτανεία, η οποία ξεκινάει από την οδό Αγίου Ανδρέου (στο ύψος της Γούναρη) και καταλήγει στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, δια μέσου της οδού Μαιζώνος.

Την Α/θμια Εκπ/ση Αχαΐας εκπροσωπούν τρία (3) Δημοτικά Σχολεία τα τμήματα των οποίων οφείλουν να προσέλθουν στις 10.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Γούναρη (πλατεία 28ης Οκτωβρίου). Τα σχολεία περιμένουν αρχικά στο δεξί μέρος της Αγίου Ανδρέου, με την αναγραφόμενη στον προγραμματισμό σειρά. Λίγο πριν την έναρξη της Λιτανείας αναπτύσσονται επί της Αγίου Ανδρέου, από το ύψος της Γούναρη, με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, καθ’ υπόδειξη των Υπευθύνων Εκπ/κών Φυσικής Αγωγής.

Τα σχολεία συμμετέχουν με ένα (1) τμήμα, 4Χ8=32 (αγοριών ή κοριτσιών ή μικτό). Κάθε τμήματος προηγείται ο διμοιρίτης του, σε απόσταση δύο (2) μέτρων. Το τμήμα δεν φέρει σημαία, ούτε πλαισιώνεται από το σημαιοφόρο και τους παραστάτες (εντάσσονται στο τμήμα).

Ενδυμασία:

  • Οι μαθήτριες θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμη φούστα (μαύρη ή μπλε) στο μήκος του γονάτου, άσπρο πουκάμισο και σκουρόχρωμα παπούτσια.
  • Οι μαθητές θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμο μακρύ παντελόνι (μαύρο ή μπλε), άσπρο πουκάμισο και σκουρόχρωμα παπούτσια.

Παρακαλούμε να φροντίσετε οι μαθητές/-τριες που συμμετέχουν να έχουν κόσμια εμφάνιση και ομοιόμορφη ενδυμασία.

Με ευθύνη και μέριμνα των Διευθυντών/-ντριών και του συλλόγου των διδασκόντων των σχολείων θα πρέπει οι μαθητές/-τριες να προετοιμαστούν κατάλληλα στον αργό βηματισμό, στην τήρηση των κανονικών αποστάσεων – διαστημάτων, στην στοίχιση και ζύγιση.

Τα χέρια των συμμετεχόντων θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιεράς Λιτανείας να είναι πλεγμένα στους καρπούς στο μπροστινό μέρος του σώματος (κοιλιακή χώρα).

Η απόσταση παράταξης και βηματισμού μεταξύ των σχολείων πρέπει να είναι τέσσερα (4) μέτρα.

Η πορεία της Λιτανείας είναι: Αγίου Ανδρέου, δεξιά στην Γούναρη, δεξιά στην Μαιζώνος, δεξιά στην Τριών Ναυάρχων, αριστερά στην Αγίου Ανδρέου και αριστερά στην Κοραή, από όπου και αποχωρούν με ευθύνη του/των συνοδού/-ών τους.

Συντονιστές για τα σχολεία της Α/θμιας είναι οι Υπεύθυνοι Φ.Α.ΣΧ.Α. Π.Ε. Αχαΐας, Μιχαηλίδης Αναστάσιος & Παπαδόπουλος Γιώργος.

Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.  

Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ ένα αρχείο ήχου του εμβατηρίου της λιτανείας, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την προετοιμασία των μαθητών/-τριών. (Στο παράθυρο που θα σας ανοίξει πατήστε στο «Λήψη» πάνω αριστερά).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...