Ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Αχαΐας

Επιστροφή: Αρχική / Διαβάζετε: Ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Αχαΐας

Σχεδίαση, ανάπτυξη και υλοποίηση της Ιστοσελίδας

Η σχεδίαση της ιστοσελίδας της Δ/νσης Π.Ε. Αχαΐας έγινε με δύο βασικές αρχές: την απλότητα στην εμφάνιση και ταυτόχρονα την ευκολία στην εύρεση του στοιχείου που θα αναζητήσει ο κάθε επισκέπτης.

Οι ανακοινώσεις που αναρτώνται κατηγοριοποιούνται ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να “φιλτράρει” και να εντοπίσει τις ανακοινώσεις που τον αφορούν ή να περιηγηθεί στη ροή όλων των ανακοινώσεων.

Οι ανακοινώσεις χωρίζονται αρχικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Ανακοινώσεις που αφορούν Σχολικές Μονάδες. Οι ανακοινώσεις αυτές αφορούν τους εκπαιδευτικούς ως δασκάλους. Αφορούν ολόκληρη τη σχολική κοινότητα όπως τους μαθητές και τους γονείς. Έχουν να κάνουν με εγκυκλίους για τη λειτουργία των σχολείων, για άδειες εισόδου, δράσεις κλπ
  • Ανακοινώσεις που αφορούν Υπηρεσιακά Ζητήματα Εκπαιδευτικών. Οι ανακοινώσεις αυτές αφορούν τους εκπαιδευτικούς ως υπαλλήλους. Δεν αφορούν τους μαθητές και γονείς. Έχουν να κάνουν με τοποθετήσεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις κλπ.

Αναλυτικά οι κατηγορίες και ετικέτες που χρησιμοποιούνται στην ιστοσελίδα μας είναι:

Αναζήτηση

Ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό της Ιστοσελίδας μας είναι η αναζήτηση. Στο πάνω και δεξιά μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει ένα εικονίδιο “μεγεθυντικού φακού” που χρησιμεύει για αναζήτηση. Η αναζήτηση που έχει υλοποιηθεί είναι “live search” δηλαδή ξεκινά αυτόματα μετά την πληκτρολόγηση 3 ή περισσότερων χαρακτήρων χωρίς πάτημα κουμπιού.

Η λειτουργία αναζητά ανακοινώσεις, έντυπα και κατηγορίες με τη λέξη ή το τμήμα λέξης που πληκτρολογήθηκε.

Tip: Αποφύγετε να γράψετε ολόκληρη λέξη ή πρόταση. π.χ. αν αναζητάτε αναρτήσεις για “Μεταθέσεις” πληκτρολογήστε “μεταθ” και σταματήστε. Είναι πιο πιθανό να εντοπίσετε όλες τις αναρτήσεις είτε έχουν στο όνομά τους τη λέξη “μετάθεση” ή “μεταθέσεις” ή μετάθεσης”. Αντίθετα αν γράψετε στην αναζήτηση “μετάθεση από νομό σε νομό” η αναζήτηση ψάχνει για την ακριβή φράση που πληκτρολογήσατε, γεγονός που θα ανασύρει ελάχιστες ή καθόλου ανακοινώσεις.

Προσαρμογή σε συσκευές (Responsiveness)

Η ιστοσελίδα είναι πλήρως προσαρμόσιμη στη συσκευή που την επισκέπτεται. Προσαρμόζεται τόσο σε συσκευές με πολύ μικρή οθόνη (κινητά) όσο και ταμπλέτες αλλά και μεγάλες οθόνες σταθερών ή φορητών υπολογιστών.

Επιπλέον είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις και οδηγίες της ανάπτυξης ιστοσελίδων που απαιτούν να γίνεται η σχεδίαση πρώτα για κινητό (mobile first) και μετά να δίνονται οδηγίες στον περιηγητή για το πώς θα εμφανίσει τη σελίδα όσο βρίσκει μεγαλύτερη οθόνη.

Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου και Θέμα Εμφάνισης

Η ανάπτυξη έγινε με το WordPress το οποίο τα τελευταία χρόνια (2023) είναι το CMS με το οποίο σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούνται οι περισσότερες ιστοσελίδες. Καλύπτει όλες τις δυνατότητες και ανάγκες και τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας.

Το θέμα εμφάνισης αναπτύχθηκε εξολοκλήρου από τη Δ/νση Π.Ε. Αχαΐας (custom theme). Δεν είναι κάποιο έτοιμο ή αγορασμένο θέμα. Αποκτήθηκε τεχνογνωσία μέσα από επιμορφώσεις ώστε να διαμορφωθεί η εμφάνιση και οι δυνατότητες της ιστοσελίδας σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προαναφέρθηκαν. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει η δυνατότητα τόσο η εμφάνιση όσο και οι λειτουργίες της ιστοσελίδας να εξελίσσονται και να βελτιώνονται συνεχώς και σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τη χρήση κάθε φορά.

Η σχεδίαση και ανάπτυξη έγινε απο τον προϊστάμενο του Τμήματος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Ιστορική αναδρομή

2006-2010: Πρώτη ιστοσελίδα

Η πρώτη ιστοσελίδα που φτιάχτηκε στη Διεύθυνση Π.Ε. Αχαΐας (γύρω στο σχ. έτος 2006-07) ήταν μία σελίδα html στην οποία γράφονταν ως link οι τελευταίες, κάθε φορά, ανακοινώσεις.

Η ιστοσελίδα είχε κατασκευαστεί από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν τότε με απόσπαση στα Γραφεία Εκπαίδευσης, το δάσκαλο κ. Κοράκη Σωτήριο και την εκπαιδευτικό μουσικής κ. Σαββοπούλου Μαρία με Δ/ντή Εκπ/σης τον κ. Παπαθανασίου Σωκράτη.

Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα εικόνα για τη μορφή της παρά μόνο ότι στην αρχική σελίδα είχε μια φωτογραφία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

2010-2015: Δεύτερη Ιστοσελίδα

Το σχ. έτος 2009-10 αναπτύχθηκε η ιστοσελίδα που ήταν σε χρήση έως το 2015 και είχε την ακόλουθη εμφάνιση:

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον εκπαιδευτικό πληροφορικής κ. Παπούλια Βασίλη που υπηρετούσε με απόσπαση στη Δ/νση Π.Ε. Αχαΐας με Δ/ντή Εκπ/σης τον κ. Παναγόπουλο Ανδρέα.

Η ανάπτυξη της ήταν με τη μορφή html σελίδων που συνδέονταν μεταξύ τους με υπερδυνδέσμους.

2015-2023: Τρίτη Ιστοσελίδα

Το 2015 δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα που βρισκόταν σε χρήση από το 2015 έως και το 2023 και είχε την ακόλουθη μορφή:

Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε σε joomla από τον συνάδελφο εκπαιδευτικό πληροφορικής κ. Στεφανόπουλο Κωνσταντίνο που υπηρετούσε τότε με απόσπαση στη Δ/νση Π.Ε. Αχαΐας με Δ/ντή Εκπ/σης τον κ. Κιντή Τριαντάφυλλο.

2023: Τέταρτη Ιστοσελίδα

Η τελευταία ιστοσελίδα είναι αυτή την οποία περιηγείστε αυτή τη στιγμή. Τα χαρακτηριστικά της και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται περιγράφηκαν ήδη. Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε, κατόπιν παρότρυνσης και κινητοποίησης του Δ/ντή Εκπ/σης κ. Κλάδη Νικολάου, από το διοικητικό υπάλληλο κλάδου Πληροφορικής κ. Στεφανόπουλο Κωνσταντίνο που σήμερα (Οκτ. 2023) υπηρετεί ως Προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών της ΔΙΠΕ Αχαΐας.

Σχεδίαση - Ανάπτυξη wordpress θέματος ιστοσελίδας: Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος για το Τμήμα Δ' Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Π.Ε. Αχαΐας
Μετάβαση στο περιεχόμενο